Ήταν το 1932 όταν ο Γεώργιος Τσακατάρας προπάππους της τωρινής γενιάς, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας επιχείρησης μαζικής πλύσης ιματισμού. Η ιδέα ήταν πρωτοπόρα΄, καθώς το πλύσιμο των ρούχων όταν η ποσότητά τους ξεπερνούσε αυτή των οικιακών αναγκών, απαιτούσε μέρες δουλειάς. Έτσι, τα πλυντήρια Τσακατάρα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με έδρα το κέντρο της Καβάλας. Η διαδικασία της παραγωγής δεν ήταν διόλου εύκολη, συνώνυμη των δυσκολιών της εποχής. Τα ρούχα τοποθετούνταν σε βαρέλες που χειροκίνητα δούλευαν προκειμένου να καθαριστεί ο ιματισμός. Το ζεστό νερό ήταν, όπως πάντα, απαραίτητο τόσο για τις πλύσεις όσο και για το σιδέρωμα των ρούχων. Το ενεργειακό μέσο της εποχής ήταν το κάρβουνο. 

Είκοσι χρόνια μετά, τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιός του Αθανάσιος Τσακατάρας μεταφέροντας την επιχείρηση πιο απόκεντρα για εκείνη την εποχή στην οδό 7ης Μεραρχίας στην Καβάλα. Η στάση αστικών της περιοχής ακόμη φέρει το όνομα Τσακατάρα.  

Η εξέλιξη της επιχείρησης φαίνεται να έχει σταθερό ρυθμό καθώς και πάλι μετά από είκοσι χρόνια (διευκρίνηση ημερομηνίας), δεδομένου του αυξημένου φόρτου εργασίας, καθώς επίσης και της εκβιομηχανοποίησης της επιχείρησης, η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ήταν εκείνη η στιγμή κατά την οποία ο εγγονός του ιδρυτή και ο ίδιος Γεώργιος Τσακατάρας μαζί με την αδερφή του Τζούλη Τσακατάρα ανέλαβαν την διαχείριση της επιχείρησης.  Στα επόμενα χρόνια, με έναρξη την απόκτηση των πρώτων περιστροφικών πλυντηρίων, η εταιρία αποκτούσε διαδοχικά εξοπλισμό και προηγμένη τεχνολογία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Ήταν αυτός ένας σημαντικός λόγος έτσι ώστε η επιχείρηση να ανταποκριθεί επάξια στις ανάγκες των πελατών της, την περίοδο 2000-2010 όταν η ευρύτερη περιοχή άρχισε να αναγνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, ενώ ο Γεώργιος Τσακατάρας βρισκόταν μόνος στο «τιμόνι του πλοίου».  

Στις αρχές της δεκαετίας του 2011 την επιχείρηση αναλαμβάνει η κόρη Αναστασία Τσακατάρα και ο γαμπρός Γεώργιος Ιωσηφέλλης του Γεώργιου Τσακατάρα, συμπληρώνοντας την τέταρτη γενιά διαχείρισης των πλυντηρίων από την οικογένεια. Το 2019 η εταιρία μεταφέρεται σε καινούριες πλέον εγκαταστάσεις στο Δάτο Καβάλας, ενώ ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης δεν αφορά μόνο τις εγκαταστάσεις αλλά και τα μηχανήματα που απαρτίζουν την παραγωγή.